субота, 2 травня 2020 р.

завдання для 7 кл. на період 04.05-09.05.2020

продовжуємо опрацьовувати тему "РОЗЧИНИ"

1.повторимо:

для виготовлення розчину необхідні такі компоненти: розчинник (зараз ми вивчаємо один з них - універсальний розчинник - вода) та речовина, яка у розчиннику здатна розчинитись. Це може бути тверда речовина (наприклад: кухонна сіль, цукор, лимонна кислота, сода...) , це може бути рідина ( оцет, спирт...), це може бути газ (амоніак, хлороводень...). Розчин утвориться прозорий, тобто частинки розчинюваної речовини не буде видно (на відміну від того, якби ми спробували розчинити крейду, вона розмокне, але утворить каламуть, цю систему називають суспензією, а якщо налити олію у воду, то матимемо систему під назвою емульсія.

отож,маса розчину складатиметься з маси води та маси розчиненої речовини. У воді масою 180 г розчинили 20 г солі. Маса утвореного розчину 200г. Масова частка (тобто відсоток солі у розчині) визначається шляхом ділення маси розчиненої речовини на масу розчину. Завжди утвориться число менше одиниці. У нашому випадку 20: 200=0,1 Для того, щоб виразити масову частку у відсотках, цю цифру домножують на 100, тобто переносять кому на два знаки вправо: 0,1 х 100%=10%


2. рухаємось далі.

як видно із запису вище, із даної формули, маючи елементарні математичні здібності, можна знайти будь яку із величин: масу розчину, масу розчиненої речовини, масу води, масову частку розчиненої речовини. Якщо ви запам"ятали формулу для визначення масової частки розчиненої речовини, то не важко з неї вивести інші формули. Треба лише запам"ятати, що дія множення буде лише у випадку, коли шукають масу розчиненої речовини (чисельник, тобто величина над рискою дробу). Наприклад: в розчині масою 300г масова частка розчиненого газу 5%. Яку масу газу розчинили? Отже, щоб знайти масу розчиненого газу m(газу)=m(розчину) * w(газу);         m(газу)= 300 *5%= 1500 і тут, навпаки, треба поділити на 100%(перенести кому на два знаки вліво) =15г газу.

Якщо ж треба знайти масу розчину, тоді знову буде ділення. При чому чисельником буде та ж сама величина- маса розчиненої речовини. Наприклад: розрахувати масу розчину, в якому розчинено речовину масою 7г, а це становить 10% від маси розчину (тобто це масова частка розчиненої речовини в цьому розчині). Використаємо формулу: m(р-ну)= m(р.реч.)/ w(р.реч.);                          Отже: m(р-ну)=7/ 10%=0,7 і тут знову домножуємо на 100% = 70г розчину.

Щоб не заплутатись: на 100% треба множити, коли іде ділення (шукають масу розчину або масову частку розчиненої речовини), на 100% треба ділити лише один раз, коли шукають масу розчиненої речовини.

Щоб знайти масу води, треба розуміти, що маса розчину складається із води і розчиненої речовини      m(води)=m(роз-ну)-m(р.реч) та робити відповідні розрахунки. Наприклад, яка маса води необхідна для виготовлення 500г розчину з масовою часткою розчиненої речовини 25%?. Оскільки нам відома маса розчину, то щоб дізнатись масу води, ми маємо знати масу розчиненої речовини. Використаємо для цього уже відому формулу 

m(р.реч)=m(роз-ну) * w(р.реч) = 500*25% і поділити на 100%=125г. Тепер масу води розрахувати легко як різницю: 500г розчину -125г розчиненої речовини= 375г води.

та не забувайте, що при випарюванні сольових розчинів, вода випаровується, а сіль залишається; це частенько зустрічається в задачах.

3. контроль знань.

після вивчення матеріалу, викладеного вище, виконайте задачі, розв"язки надішліть мені на пошту nekasana@gmail.com до 9.05.2020

Задачі:
1. 25г солі залили 100г води. Визначіть масову частку солі в утвореному розчині.
2. Приготували 40г розчину, де масова частка солі становить 10%. Скільки грам солі розчинено в приготовленому розчині?
3.Приготували 100г розчину, де масова частка солі становить 15%. Визначте масу  води в розчині.
4.Приготували 150г розчину, де води 120г. Визначіть масову частку розчиненої речовини в розчині.
5.Приготували 200г розчину, де цукру 5г. Визначіть масову частку води в розчині.
6.У 40г  20%-го розчину долили ще 20мл води. Визначіть масову частку солі в новоутвореному розчині.












Немає коментарів:

Дописати коментар